Att vara stark är inte att aldrig falla, att alltid veta eller att alltid kunna.
Att vara stark är inte att alltid orka skratta, att hoppa högst eller att vilja mest.
Att vara stark är inte att lyfta tyngst, att komma längst eller att alltid lyckas.

Att vara stark är att se livet som det är, att acceptera dess kraft och ta del av den.
Att falla till botten, slå sig hårt men alltid komma igen.
Att vara stark är att våga hoppas när ens tro är som svagast.
Att vara stark är att se ett ljus i mörkret och alltid kämpa för att nå dit…

Dikt hittad hos nellymamman

söndag 18 januari 2009

Februari-Alla Barnhjärtans Månad


Februari är Alla Barnhjärtans månad. Då samlar Hjärt-Lungfonden in pengar som går till forskning runt barn med medfödda hjärtfelVarje år föds 1 000 barn med hjärtfel i Sverige. Det betyder att tre familjer om dagen får beskedet att deras nyfödda barn har ett hjärta som inte fungerar som det ska. Men alla hjärtfel upptäcks inte direkt. Varje månad lämnar mellan två och tre familjer BB utan att hjärtfelet på deras nyfödda barn har upptäckts.
Hjärt-Lungfonden strävar efter att inget barn ska leva med ett oupptäckt hjärtfel. De vill rädda liv på barn med hjärtfel och dessutom ge dem en så bra livskvalitet som möjligt under uppväxten. Februari månad har man utsett till Alla barnhjärtans månad. Då uppmärksammar de alla hjärtebarn och samlar in pengar till forskning som kan hjälpa dem till ett bättre och längre liv. Målet för 2009 är att samla in 15 miljoner kronor till fyra forskartjänster under tre år.

Symbolen för Alla barnhjärtans månad är de två hjärtepins som i år är designade av schlagerstjärnan Charlotte Perrelli och barnboksillustratören Sven Nordqvist. De kostar 25 kronor och säljs av skolklasser och i butiker runt om i landet. Den som köper ett hjärta stödjer forskningen för barn med hjärtfel.

Läs mer om barn och hjärtsjukdomar i vår temaskrift om barnhjärtan, Barns hjärtfel.
Fakta barn och hjärtsjukdom Varje år föds 1000 barn i Sverige med hjärtfel. Det är en av hundra nyfödda.
Hjärt-Lungfonden har utsett februari till Alla barnhjärtans månad. Då står barn med hjärtfel i fokus och fonden samlar in pengar till forskning som kan hjälpa dem till ett bättre och längre liv.
Medfödda hjärtfel kan till exempel vara hål mellan hjärtats kamrar eller förmak, stopp i blodflödet från hjärta till lungpulsåder eller kroppspulsåder för att hjärtklaffar saknas eller är förträngda, eller att lungpulsåder och/eller kroppspulsåder sitter på fel plats.
På 1960-talet var överlevnaden cirka 60 procent bland de barn med medfödda hjärtfel som opererades. I dag överlever mer än 95 procent. En del hjärtopererade barn lever emellertid med olika funktionsbegränsningar och besvär under resten av livet.
Barn som föds med hjärtfel opereras på specialistkliniker i Göteborg och Lund.
Varje år drabbas uppväxande barn och ungdomar också av ett antal hjärtsjukdomar som påverkar hjärtmuskelfunktionen och bland annat kan orsaka plötslig hjärtdöd.
Utmaningar för forskningen inom barnkardiologi är bland annat att identifiera barn med hjärtsjukdom innan de föds, för att på så kunna sätta in behandling omedelbart vid födseln och kunna rädda fler liv. Forskarna arbetar också ständigt för bättre behandlingsmetoder som kan öka livskvaliteten för de hjärtsjuka barnen.
Varje månad lämnar 2–3 barn familjer BB utan att hjärtfelet på deras nyfödda barn har upptäckts. Hjärt-Lungfonden har som mål att inget barn ska behöva leva med ett oupptäckt hjärtfel.
Den som vill stödja Alla barnhjärtans månad kan ge en gåva på Hjärt-Lungfondens pg 90 91 92-7 eller via hemsidan http://www.hjart-lungfonden.se/

Inga kommentarer: